Als er één ingrediënt is waarmee ik elke dag wel wat zou kunnen koken dan zijn het aardappelen. Ze zijn zó veelzijdig en passen bijna overal bij. I love it! En de koningin onder de aardappelenrecepten is toch dit recept voor Batatas Bravas. Dit is het perfecte bijgerecht als je een barbecue organiseert, vriendinnen op bezoek krijgt, of als je gewoon zin hebt in wat lekkere tapas (in plaats van één gerecht).
Hieronder lees je hoe ik mijn Batatas Bravas (inclusief huisgemaakte salsa bravas) altijd maak. Nu heb ik niet altijd zin om knoflook aioli en de salsa bravas te maken. Dan gebruik ik gewoon sambal en knoflooksaus. Ook heel erg lekker en scheelt toch wel het halve werk!
Ga jij binnenkort ook smullen van deze heerlijke Batatas Bravas?
Batatas Bravas
Ingrediënten
Aardappelen
- 500 gram iets kruimige aardappelen
- 1 theelepel baking soda of 2,5 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 1,5 theelepel (gerookte) paprikapoeder
- 1,5 theelepel gedroogde peterselie
Salsa Brava
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram gezeefde tomaten of tomatenblokjes
- 1 stuk gele ui
- 3 tenen knoflook fijngehakt/fijngemalen
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels sriracha saus
- 1 snufje zout
Knoflook Aioli
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel limoensap
Instructies
De aardappelen
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
- Breng wat water aan de kook en voeg daar het zout, de bakingsoda en de aardappelen aan toe. Laat dit 9 minuten koken. De aardappelen moeten beetgaar zijn.
- Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht stand).
- Zodra de aardappelen beetgaar zijn giet je het water uit de pan en verplaats je de aardappelen naar een ruime ovenschaal. Voeg nu de olijfolie en alle kruiden toe en mix goed door elkaar. Alle aardappelen dienen goed "gemarineerd" te zijn.
- Stop de ovenschaal in de oven en zet de timer op 10 minuten. Na 10 minuten schep je de aardappelen even om en doe je ze weer de oven in. Deze keer voor ongeveer 6 a 7 minuten.
Salsa Brava
- Snijd de ui fijn en pers de knoflook.
- Verwarm de olie (op middelmatig vuur) in een steelpan en fruit hierin de ui tot ze zacht en bruinig zijn.
- Voeg nu de knoflook toe en roer dit even goed door (niet te lang!).
- Voeg nu de gezeefde (of blokjes) tomaten, alle kruiden en de sriracha toe aan de pan. Blijf goed dooroeren totdat het een beetje begint te koken.
- Zodra je bubbeltjes van het koken ziet, zet dan het vuur laag en laat de saus ongeveer 15/20 minuten koken. Blijf tussendoor hier en daar een beetje roeren in de pan.
- Wanneer de saus goed gekookt is pak je er een staafmixer bij en mix je het sausje glad.
Knoflook Aioli
- Mix de Mayonaise, geperste knoflook en limoensap met elkaar. Om het op "echte" knoflooksaus te laten lijken kun je ook wat gedroogde peterselie hieraan toevoegen.
Geef een reactie