december 20, 2022
Boerenkool stamppot met Merguez & gekarameliseerde uitjes
Als jullie mij op Instagram volgen weten jullie inmiddels wel dat wij bij koude temperaturen (zoals nu!) graag genieten van de altijd heerlijke Hollandse stamppot met gekarameliseerde uitjes! Van November t/m Februari staat stamppot echt wel wekelijks op tafel. Het heeft even geduurd maar Cagri is nu ook fan!
Boerenkool stamppot met merguez
Ingrediënten
Stamppot
- 1 kg aardappelen iets kruimig
- 250 gram boerenkool
- 30 ml halfvolle melk
- 1 el boter
- zout & peper
Merguez met gekarameliseerde ui
- 300 gram merguez
- 2 el olijfolie
- 2 stuks rode ui
- 2 el ketjap manis
- 1 tl komijnpoeder
- 0,5 tl knoflookpoeder
- 0,5 tl cajun kruiden
- 50 ml heet water
- 1 tl sambal badjak optioneel
Instructies
- Verspreid een halve eetlepel olijfolie in een koekenpan en zet het vuur middelhoog. Wanneer de pan goed warm is voeg je de merguez toe aan de pan en laat je deze ongeveer 10 minuten bakken (met deksel op de pan). Keer de merguez in de tussentijd een paar keer om.
- Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve maantjes.
- Wanneer de merguez gaar is haal je de worstjes uit de pan en leg je die even apart.
- Voeg nu de rest van de olijfolie toe aan de pan en voeg de uitjes toe. Zet het vuur iets lager en laat de uitjes (zonder deksel op de pan) rustig karameliseren. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Blijf ondertussen de pan roeren.
- Schil de aardappelen en snijd deze in ongeveer even grote stukken.
- Kook het water in de pan en voeg dan wat zout, de aardappelen en de boerenkool toe. Laat deze 20 minuten koken (totdat de aardappelen zacht zijn).
- Wanneer de uitjes zijn gekarameliseerd (ze zijn lekker bruin en zacht) voeg je alle kruiden toe. Bak deze even mee.
- Voeg vervolgens de ketjap manis en wat water toe en roer goed door totdat het een lekker dik sausje wordt. Wil je het sausje lekker pittig maken? Voeg dan ook wat sambal badjak toe!
- Als het sausje al wat dikker wordt voeg je de merguez toe, zet je het vuur op de laagste stand en de deksel op de pan.
- Ondertussen zijn de aardappelen en de boerenkool goed gaar. Giet het water af, voeg de melk en de boter toe en stamp samen fijn tot een romige puree.
- Serveer de stamppot met de uitjes, het sausje en de merguez.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie