Als ik aan Çiğköfte denk dan denk ik aan gezelligheid, vrienden, familie en vooral aan die heerlijke smaaksensatie in je mond! Dus je begrijpt dat ik al een langere tijd zoooo’n trek had in dit gerecht! Normaal halen wij dit af maar tijdens de Ramadan doe je dat niet zo snel – dus besloot ik het maar zelf te maken! Had de ingrediënten vorige week al in huis gehaald maar vond het toch een beetje eng.. Wat als het niet lekker is? Gaat het lang duren? Wat als ik het recept helemaal verpest? Na het bereiden zag het er wel goed uit en het rook wel goed, alleen de smaak was nog een beetje spannend.. Toen ’the moment of truth’ aanbrak tijdens Iftar sprong ik nog net geen gat in de lucht. Yes! Het is gelukt en deze Çiğköfte is heeeeeeeerlijk!
Jullie begrijpen wel dat ik dit natuurlijk met jullie moest delen. Natuurlijk had ik veel te veel gemaakt voor twee personen dus heb mijn Turkse schoonfamilie een bakje opgestuurd en had gelukkig alsnog een beetje overgehouden voor een mooie foto op de volgende dag!
Çiğköfte
Equipment
- Keukenrobot/Deegmachine
Ingrediënten
- 500 gram fijne bulgur esmer ince bulgur (köftelik) of Kisirlik ince bulgur, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- 400 ml kokend water Indien je kisirlik bulgur gebruikt maak je hier 550 ml van
- 1 stuk grote ui of 2 middelgrote
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ¼ bosje peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels peperpuree tatli biber salcasi, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- 35 gram isot peper verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- 20 gram sumak verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- 40 gram paprika poeder
- 15 gram chillivlokken als je niet van pittig houdt kan je deze minderen of helemaal weglaten
- 1,5 theelepel zwarte peper
- 0,5 eetlepel zout
- 3 theelepels komijn
- 50 ml zonnebloemolie
- 50 ml olijfolie
- 30 ml granaatappelsiroop nar eksisi, verkrijgbaar bij de Turkse winkel
- 2 stuks tomaat Niet al te groot
- citroen bij het serveren
- granaatappelsiroop bij het serveren
- (ijsberg)sla bij het serveren
Instructies
- Weeg de bulgur af in de kom van je keukenrobot. Voeg hier kokend water bij roer het een beetje door met een (houten) lepel. Dek de kom af met een bord en zet dit ongeveer 10 minuten aan de kant.
- Rasp ondertussen de uien en scheid het (uien)vlees van het water in een zeef. Pers de teentjes knoflook en voeg deze toe aan de nu droge uien.
- Snij de tomaten door de helft en rasp deze totdat alleen de velletjes overblijven. Zet de geraspte tomaten apart in een kom. Deze heb je pas later nodig. Als je de peterselie nog niet gehakt hebt is het nu ook het moment om dit even te doen.
- Nadat de bulgur ongeveer 10 minuten lang het water heeft opgenomen voeg je de volgende ingredienten toe aan de bulgur: de (droge) uien, knoflook, tomatenpuree, peperpuree, gehakte peterselie, alle kruiden, de zonnebloem- en olijfolie en de granaatappelsiroop.
- Je gaat het bulgurmengsel nu mengen in de keukenrobot. Gebruik hiervoor de menghaak. Zet de keukenrobot aan op de laagste stand en laat hem ongeveer 10 minuten mengen.
- Na 10 minuten zie je dat de bulgur de ingrediënten een beetje heeft opgenomen. De bulgur heeft een rode kleur. Zet de keukenrobot even uit en meng met een grote lepel het mengsel. Controleer onder aan de kom of er nog bulgur is dat nog niet rood is.
- Zet de keukenrobot weer aan, alleen nu een standje hoger. Voeg tijdens het mengen beetje bij beetje de geraspte tomaten toe. Zet elke 10 minuten even de keukenrobot uit en meng het mengsel zelf even met een lepel. Zorg ervoor dat je tijdens het roeren de randen meeneemt waar de keukenrobot lastig bij komt. Als je ijsblokjes in huis hebt kun je er 1 of 2 aan het mengsel toevoegen voor extra vocht. Ga hiermee door totdat je het mengsel hebt dat je fijn vindt. Wij houden er bijvoorbeeld van dat de bulgur niet helemaal zacht is, anderen vinden het fijner als het echt bijna een soort puree is geworden. Dit is per persoon verschillend.
- Als het mengsel de consistentie heeft van jouw voorkeur kun je de keukenrobot uitzetten en het mengsel in een schaal gieten. Mocht je de cigkofte meteen willen serveren kun je met je handen de "balletjes" gaan vormen. Wil je de cigkofte later serveren kun je het mengsel bewaren in de koelkast totdat je zover bent.
- Serveer de cigkofte met (ijsberg)sla, citroen en granaatappelsiroop.
Laten jullie het weten als jullie dit recept uitproberen?
Kan niet wachten om te weten wat jullie ervan vinden en jullie creaties te zien.
Vergeet mij niet te taggen @xsaarofficial op Instagram!
Geef een reactie