april 16, 2020
Een paar dagen terug heb ik met jullie via Instagram Story gedeeld dat ik hartstikke trek had in Cinnamon Rolls. Jullie gaven massaal aan dat ik graag het recept dat ik gebruik moest delen. Bij deze, speciaal voor jullie: het recept van de Cinnamon Rolls en de Cream Cheese Frosting.
Vergeten jullie mij niet te taggen als jullie deze thuis in quarantaine opeten?
Dan eet ik virtueel met jullie mee!
Cinnamon Rolls
Deze heerlijke zoete kaneelbroodjes gaan heerlijk samen met een latté macchiato op een warme lente avond, samen met je bestie gezellig kletsend (lang leve facetime) over hoe erg je je wel niet verveeld in quarantaine..
Porties: 20 rolls
Equipment
- deegroller
- kneedmachine (optioneel)
- garde
- houten lepel
Ingrediënten
Het deeg
- 400 gram bloem
- 180 gram melk lauw warm
- 57 gram zachte boter ongezouten
- 1 stuk ei op kamertemperatuur
- 30 gram kristalsuiker
- 1 theelepel zout
- 7 gram droge gist (1 zakje)
De vulling
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram zachte boter ongezouten
- 2 theelepels kaneel
Cream Cheese Frosting
- 80 gram mon chou andere roomkaas is ook mogelijk
- 40 gram boter ongezouten
- 125 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 1-2 eetlepel melk als je een vloeibare frosting wilt
Instructies
Het deeg
- Doe de lauwwarme melk in een kom. Voeg hier het ei aan toe en roer het mengsel met een garde.
- Als het ei is opgelost in de melk voeg je de suiker, zout en het boter toe. Zorg ervoor dat de boter goed zacht is zodat het gedeeltelijk oplost in het mengsel. Voeg als laatste de gist toe en roer met een houten lepel het mengsel goed door.
- Voeg nu de bloem toe en roer het mengsel goed met een houten lepel totdat de bloem het vocht op heeft genomen.
- Gebruik je een kneedmachine? Nu is het moment om hem aan te zetten. Begin op de laagste stand. Als je ziet dat het deeg wat meer bij elkaar komt kun je hem op de medium stand zetten (stand 4 op KitchenAid Artisan machine).
- Kneed je het deeg met de hand? Dan kun je het deeg uit de kom halen en op een schoon oppervlak kneden. Doe dit ongeveer 4 minuten.
- Het deeg voelt in het begin plakkerig aan. Dit is de bedoeling. Het is niet nodig om meer bloem toe te voegen. Blijf het deeg kneden totdat het deeg wel plakkerig aanvoelt, maar niet meer aan je vingers blijft plakken.
- Maak een bal van het deeg, druk de bal een beetje plat en bedek met een schone theedoek. Laat het deeg ongeveer 10 minuten rusten. Dit is een goed moment om de vulling te maken.
De vulling
- Mix alle ingrediënten van de vulling zodat het één zacht en smeuïg bruin goedje wordt.
Rollen maken
- Je pakt nu je deegroller erbij en gaat het deeg uitrollen in een vierkant. Let erop dat het deeg niet te dun wordt!
- Smeer vulling gelijk over het vierkant. Vergeet de randjes niet!
- Rol vanuit de lange zijde van het vierkant het deeg op. Let erop dat je niet te strak rolt! Je krijgt nu een cilindervorm. Je kunt met een scherp mes voorzichtig plakjes uit de cilinder snijden. Probeer deze plakjes even dik te snijden.
- Vet een ovenschaal in met wat boter en plaats de plakken/rollen in de ovenschaal. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de rolls! Deze gaan namelijk uitzetten.
- Bedek de ovenschaal met plastic folie en bewaar deze 50-60 minuten op een warme plek. Je ziet na 60 minuten dat de rolls hierna een stuk groter zijn en al dichter op elkaar zitten.
- Zet de ovenschaal in het midden van een op 175 graden voorverwarmde oven. Bak deze voor 15-20 minuten. Controleer na 15 minuten regelmatig om ervoor te zorgen dat de rolls precies bruin/goed genoeg zijn. Als de rolls precies goed zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze een paar minuten wachten. Verspreid de cream cheese frosting terwijl de rolls nog warm zijn!
Cream Cheese Frosting
- Terwijl de rolls in de oven zijn is het een goed moment om de cream cheese frosting te maken. Mocht je hier niet van houden kun je dit overslaan natuurlijk!
- Pak een kom en voeg hier de boter, roomkaas, vanillesuiker en het zout toe. Mix deze goed met elkaar totdat je een lichtgele créme krijgt.
- Voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe terwijl je aan het mixen bent. Uiteindelijk heb je een gladde en romige frosting!
- Hou jij ervan als de frosting meer vloeibaar is? Voeg dan een paar eetlepels melk aan het goedje toe en blijf mixen totdat de melk goed is opgenomen.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie