juni 30, 2022
Ik heb weer een lekker fris en zomers receptje voor jullie! Deze keer wel een warme maaltijd maar de frisheid van de kruiden én het yoghurtsausje maakt dit wel echt een zomers gerecht: gevulde aubergine is iets wat bij ons thuis sowieso maandelijks op tafel verschijnt. Of het nou deze vulling is, een vegetarische vulling of een koolhydraatarme vulling – alles is lekker met gegrilde aubergine dus wij gaan er gewoon voor. Lust jij aubergine ook graag?
Gevulde Aubergine
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- (olijf)olie
- 4 stuks aubergine
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel kaneel
- 4 teentjes knoflook
- 2 stuks Ui
- 500 gram gehakt
- 2 theelepel chillivlokken
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 150 gram basmati rijst
- 15 gram platte peterselie fijngehakt
- 15 gram verse munt fijngehakt
- 10 stuks cherry tomaatjes
- 2 eetlepels pistachenoten optioneel
- yoghurtsausje yoghurt, knoflook, zout, munt en chillivlokken (optioneel)
Instructies
- Bereid de basmati rijst door 150 gram (gewassen) basmati rijst toe te voegen aan een pan met 275 ml kokend water. Zet de deksel op de pan en laat. voor 15 minuten op laag vuur koken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven onder warmte).
- Pak een klein schaaltje en mix de paprika, koriander, komijn en kaneel met elkaar.
- Snijd de aubergines doormidden en leg ze op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Let erop dat de binnenkant van de aubergine naar boven kijkt.
- Snijd kruisjes in de binnenkant van de aubergine en schep het stukje met de pitjes er een beetje uit (niet teveel!).
- Besprinkel de aubergines met wat olijfolie (+/- 1 eetlepel per halve aubergine), een klein snufje zout, klein snufje peper en ongeveer een derde van de kruidenmix die je in stap 3 hebt gemaakt.
- Leg de aubergines voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snijd de uien fijn.
- Pak een ruime pan en verwarm daar 1 eetlepel (olijf)olie in.
- Voeg daar de fijngehakte uitjes aan toe en laat deze even bakken totdat ze zacht en glazig zijn.
- Voeg vervolgens de gehakt toe aan de pan en bak deze een paar minuten mee.
- Voeg vervolgens de knoflook, zout, peper, chillivlokken en de rest van de kruidenmix aan de pan. Bak mee totdat het gehakt helemaal gaar is.
- Snijd ondertussen de platte peterselie en de munt fijn. Snijd ook de cherrytomaatjes in 4 stukes (als ze aan de grote kant zijn kun je ze nog fijner snijden).
- Zodra het gehakt gaar is zet je het vuur uit en voeg je de gekookte rijst toe aan de pan. Roer goed door elkaar tot het 1 geheel wordt.
- Voeg vervolgens de platte peterselie, de verse munt en de cherrytomaatjes toe aan het rijst en gehakt mengsel. Je kunt er nu ook voor kiezen om gehakte pistache toe te voegen aan de vulling voor een extra crunch!
- Haal de aubergines uit de oven en prak de binnenkant een klein beetje om een bootje te maken.
- Vul de aubergines met de vulling en serveer met een fris yoghurtsausje of zelfgemaakte healthy knoflooksaus.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie