Hebben jullie ook weleens een gerecht dat jullie wel lekker lijkt maar waarvan jullie het toch niet aandurfen om te bestellen in bijvoorbeeld in een restaurant? Ik wel! Al vaker zag ik kokosrijst voorbij komen in verschillende restaurants (in het buitenland) maar durfde het dus nooit te bestellen. Want aan de ene kant klinkt het wel interessant, maar als het niet lekker zou zijn leek het mij dus écht niet lekker. Als in, gewoon niet te eten. Een paar weken terug besloot ik toch een recept op te zoeken en het zelf eens uit te proberen. De recepten die ik terugvond waren allemaal erg zoet – en ik houd niet zo van zoete rijst – dus besloot zelf eens te experimenteren. En dit gebeurt niet vaak maar het was in één keer raak! Zelfs Cagri die eigenlijk helemaal niet van kokos in het avondeten is vind het heerlijk en vraagt er steeds vaker naar.
Dit recept is voor mij echt een bevestiging om vaker eens te gaan experimenteren en gerechten buiten mijn comfort-zone te proberen. Wat moet volgens jullie mijn volgende experiment zijn?
Kip met Kokosrijst
Ingrediënten
Kokosrijst
- 250 gram basmati rijst
- 2 theelepels kokosolie
- 1 eetlepel boter optioneel
- 2 teentjes verse knoflook
- 1 theelepel zout
- 1/4 theelepel suiker
- 150 ml kokosmelk
- 350 ml water
Kip
- 3 eetlepels olijfolie
- 500 gram kipfilet in stukken gesneden
- 1,5 theelepel tomaat mozarella kruiden verkrijgbaar bij Moroccan Spicy Secrets
- 0,5 theelepel pili pili gemalen
- 0,5 theelepel zout optioneel
- 1 eetlepels boter
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
Instructies
Kip deel 1
- Pak een kom en voeg hier de olijfolie en kruiden aan toe. Roer tot je een marinade krijgt.
- Voeg nu de gesneden kipfilet toe aan de marinade. Dek deze goed af en begin met de rijst.
Kokosrijst
- Verwarm de kokosolie op midden vuur en voeg dan de boter toe.
- Wanneer de boter gesmolten is pers je de knoflook en voeg je deze toe aan de pan. Laat deze ongeveer een minuut bakken.
- Voeg nu de kokosmelk toe aan de pan en roer goed door. Voeg vervolgens het water toe.
- Voeg nu het zout en de suiker toe en laat het mengsel koken.
- Spoel de rijst goed uit totdat het water niet meer troebel is.
- Zodra het kokosmelkmengsel begint te bubbelen voeg je de gewassen rijst toe aan de pan. Roer even door.
- Zet de deksel op de pan, verlaag het vuur en zet je kookwekker op 15 minuten.
- Na 15 minuten zet je het vuur helemaal uit. Haal de deksel niet van de pan! Laat deze nog minimaal 10 minuten stomen.
Kip deel 2
- Zodra je het vuur uit hebt gezet bij de rijst begin je met het bakken van de kip. Pak er een koekenpan bij, zet het vuur op midden-hoog en gril hier de kip aan beide kanten 2 minuten mooi bruin.
- Voeg nu de boter toe aan de pan en bak nog een paar minuten door tot de kip goed doorbakken is.
- Voeg nadat je het vuur uit hebt gezet de peterselie toe aan de nog hete pan. Roer dit goed door.
- Serveer de kip met rijst met wat avocado, limoen en een lekker (pittig) sausje.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie