maart 14, 2023
Hebben jullie nou ook zo vaak niet zo’n zin om lang in de keuken te staan? Dan heb ik een superlekker gerechtje voor jullie! Voor deze ovenschotel met kip, groenten en rijst sta je zelf maximaal 20 minuutjes in de keuken – de rest van het werk doet namelijk de oven. Lekker makkelijk toch? En misschien het fijnste van alles: je hebt maar één pan of ovenschaal nodig!
Ovenschotel Rijst met Kip
Ingrediënten
- 8 stuks kippendijfilet
- 250 gram basmati rijst
- 3 eetlepels olijfolie
- 6 tenen knoflook
- 1 theelepel gehakte gember of 1 tl gemperpoeder
- 1,5 theelepel zeezout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1,5 theelepel (gerookte) paprikapoeder
- 1,5 theelepel oregano
- 1 theelepel komijn
- 0,5 theelepel chillivlokken optioneel
- 2 eetlepels peperpuree zoet of pittig
- 1 stuk paprika groot
- 2 stuks rode ui
- 100 gram doperwten
- 4 stuks laurierblad
- 2 stuks tomaat groot
- 2 stuks kippenbouillon
- 600 ml kokend water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven onderstand).
- Was de kippendijfilets met azijn en citroen.
- Was de rijst totdat het water helder is en laat hem even aan de kant uitdruppelen.
- Snijd de uien en paprika's in groffe stukken en zet nog even aan de kant.
- In een klein kommetje voeg je de 3 eetlepels olijfolie, knoflook, gember, peperpuree en alle kruiden toe. Dit mix je tot een semi gladde pasta.
- Pak een grote ovenbestendige hapjespan of een grote ovenschaal en vet deze in met wat olijfolie. Voeg daar vervolgens de gesneden paprika en ui aan toe.
- Schep driekwart van de marinade "pasta" uit het kleine kommetje en voeg dit toe aan de pan/ovenschaal en mix goed samen met de paprika en ui.
- Voeg nu de kippendijfilets ook toe aan de paprika en ui en mix deze ook goed door totdat de filets goed bedekt zijn met marinade.
- Stop de ovenschaal/pan nu in de oven voor 35 minuten. In de tussentijd kun jij even pauze nemen!
- Vlak voordat de oven klaar is zet je alvast 600ml water aan de kook.
- Na 35 minuten haal je de pan/schaal uit de oven en schep je de kippendijfilets er uit en leg je ze even apart.
- Voeg de gewassen rijst en de doperwten toe aan de pan en mix goed met het overgebleven sausje, de paprika en de ui.
- Zet de oven nu wat hoger, op 210 graden (boven onderstand).
- Voeg wat lauwwarm water (ongeveel 50 ml) toe aan de marinade pasta in het kleine kommetje (dat kwart dat overgebleven is) en mix goed met elkaar totdat het een soort soepje wordt.
- Pak een grote maatbeker en voeg daar de bouillonblokjes, het "soepje" en heet water aan toe. Mix goed met elkaar totdat de bouillonblokjes gesmolten zijn. Snijd ook de tomaten in schijfjes/partjes.
- Giet het bouillonwater in de pan/ovenschaal en mix alles nog even door elkaar.
- Leg nu de kip terug in de pan/ovenschaal (vergeet het vocht van de kip niet ook toe te voegen), voeg de laurierbladen toe, leg de tomatenpartjes/schijfjes erop en strooi er nog een heel klein beetje peper en zout overheen.
- Leg de pan terug in de oven voor nog eens 35 minuutjes.
- Na deze 35 minuten haal je de pan/ovenschaal uit de oven, dek je deze af en laat je alle sappen nog even intrekken. In de tussentijd kun jij een frisse salade of een lekker yoghurtsausje maken voor erbij.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie