Ben ik de enige die het liefst iets kouds eet met warm weer? In de zomer ga ik daarom liever voor een salade dan voor stamppot zeg maar. Één van de lekkerste en meest vullende salades blijft voor mij toch kisir. Sinds ik weet hoe ik dit zelf kan maken (en ik erachter ben hoe makkelijk dit is) verschijnt hij elke zomer trouw bij ons op tafel. Persoonlijk eet ik hem het liefst echt als maaltijd voor het avondeten, maar hij verschijnt ook regelmatig als side-dish bij onze barbecues. Wat eet jij het liefst op een warme zomerdag?
Volkoren Kisir
Ingrediënten
- 150 gram (Volkoren) Cous Cous of dunne bulgur (kisirlik bulgur, ince), te koop bij de Turkse Supermarkt
- 50 ml olijfolie
- 180 ml gekookt water
- 1,5 eetlepel tomaten puree Domates Salcasi, te koop bij de Turkse Supermarkt
- 1/2 stuk citroen
- 0,5 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 1/2 bosje peterselie voorkeur: platte peterselie
- 5 blaadjes verse munt
- 1 stuk ui
- 30 ml granaatappel melasse "nar eksisi", te koop bij de Turkse Supermarkt
optioneel
- komkommer
- tomaat
- rode ui
- (ijsbergs)la
- chillivlokken
Instructies
- Voeg een eetlepel olijfolie, een snufje zout en het kokende water toe aan de couscous/bulgur. Roer even door en bedek deze met een bord of wat folie.
- Versnipper de ui en hak de peterselie en munt.
- Verhit de olijfolie in een kleine pan en voeg hier de uitjes aan toe. Wanneer de uitjes glazig beginnen te zien voeg dan de tomatenpuree, het zout, de zwarte peper en de chillivlokken (indien je van pittig houdt) toe. Verhit het mengsel totdat de olie zo goed mogelijk is opgenomen in de tomatenpuree.
- Na ongeveer 10-15 minuten is het vocht goed opgenomen door de couscous/bulgur. Haal de deksel van de kom af en roer even goed door (met een vork) zodat de korreltjes goed los van elkaar komen.
- Voeg nu het tomatenpuree-olie-en-uien mengsel toe aan de couscous/bulgur. Roer dit goed door totdat alle korreltjes rood zijn van de tomatenpuree. Laat de couscous/bulgur nu goed afkoelen.
- Als de couscous/bulgur goed is afgekoeld voeg je de gehakte peterselie, munt en het sap van een halve citroen toe. Roer ook dit goed door.
- Voeg als laatste de granaatappel melasse toe en smullen maar!
optioneel:
- Wil je deze kisir echt als maaltijdsalade eten (en niet alleen erbij) is het lekker als je wat extra groenten toevoegt. Lekkere opties zijn komkommer, rode ui, tomaat en ijsbergsla.
P.S. Deze keer heb ik ervoor gekozen volkoren cous cous te gebruiken in plaats van bulgur en ik moet zeggen dat ik geen verschil heb gemerkt wat betreft smaak! Wel zat ik sneller vol, wat natuurlijk normaal is omdat volkoren cous cous wat meer vezels bevat. Let er wel op dat wanneer je bulgur gebruikt en geen volkoren couscous dat je wat minder kokend water nodig hebt!
Geef een reactie