Na jarenlang 3x per week de standaard (en welbekende) Turkse rijst op tafel te zetten waren wij er thuis wel een beetje klaar mee. Op gegeven moment maakte ik bijna helemaal geen rijst voor bij het eten maar aten we echt alleen maar rijst als ik nasi maakte. Totdat ik op TikTok kurkuma rijst voorbij zag komen. Ik besloot het eens uit te proberen en het was zó lekker dat deze heerlijke rijst nu weer vaker op tafel verschijnt (en dit hebben jullie ook gemerkt, hahah!). Naast dat dit bijgerecht echt MEGA lekker is, is kurkuma ook hartstikke gezond voor jouw lichaam.
Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en je met regelmatige consumptie van kurkuma dus kleine chronische ontstekingen in je lichaam kunt bestrijden! Daarnaast ondersteunt het een gezonde spijsvertering. Kurkuma helpt namelijk bij de vertering van vetten wat weer een opgeblazen gevoel (en winderigheid) voorkomt.
Kurkuma Rijst
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 0,5 stuk ui gesnipperd
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel zout
- 2 stuks laurierblad
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 200 gram basmati rijst
- 350 ml kokend water
Instructies
- Smelt de boter in de pan (middelhoog vuur) en voeg daar de gesnipperde ui aan toe.
- Bak de ui totdat hij glazig ziet.
- Voeg nu de knoflook en alle kruiden (inclusief laurierblad) toe en bak deze een paar minuten mee.
- Was de rijst totdat het water niet meer troebel ziet.
- Voeg de rijst toe aan de pan en bak deze al roerend mee totdat alle rijst bedekt is met kruiden.
- Zet nu het vuur op een lage stand.
- Voeg het kokende water toe aan de rijst en zet vervolgens de deksel op de pan.
- Laat de rijst voor 15 minuten koken (haal de deksel niet van de pan!).
- Zet het vuur uit en laat de rijst nog ongeveer 5 á 10 minuten stomen.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie