april 17, 2021
Nadat mijn moeder jarenlang elk jaar voor heel de familie chebakia heeft gemaakt vond ik het wel tijd om het van haar over te nemen. Daarom hebben wij een paar weken voor de Ramadan een mamadochter bakdag georganiseerd. Samen hebben wij toen Chebakia gemaakt en heb ik hierdoor het recept op kunnen schrijven. Het was geen makkie om dat recept te noteren! Vooral omdat Oumi (=mama) alle ingrediënten 100% op gevoel toevoegt. Gelukkig had zij veel geduld met mij (moge Allah swt haar belonen) en heb ik alles kunnen wegen voordat zij aan de slag ging. Hieronder kunnen jullie haar Chebakia recept vinden. Hebben jullie weleens zelf Chebakia gemaakt?
Mama’s Chebakia
Equipment
- Frituurpan
- deegroller
- Chebakia stempel (verkrijgbaar bij verschillende Marokkaanse decoratie winkels zoals bijvoorbeeld Marokko Shop in Rotterdam Noord).
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 85 gram geroosterde & gemalen amandelen
- 120 gram geroosterde & gemalen sesam
- 85 gram gemalen lijnzaad
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel venkelpoeder
- 1 eetlepel anijs
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 kleine stukjes arabische gom optioneel
- 3 gram verse gist
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel pindakaas
- 125 ml gesmolten boter
- 125 ml olijfolie
- 100 ml oranjebloesemwater
- 1 snufje zout
- 0,5 theelepel zaffraan
- 1,5 liter zonnebloemolie
Topping
- 150 gram geroosterde sesamzaad
- 1 kilo honing
- 125 ml oranjebloesemwater
Instructies
- Zeef de bloem en voeg daar alle droge ingrediënten aan toe (ook het zout). Mix dit goed met elkaar.
- Voeg de verse gist toe aan ongeveer 150 ml lauwwarm water.
- Voeg nu de azijn, de gesmolten boter en de olijfolie toe aan het mengsel. Mix het een klein beetje.
- Voeg nu het lauwwarme water met de gist toe aan het mengsel en begin het deeg rustig te kneden.
- Voeg na een minuutje of twee kneden de eetlepel pindakaas en nogmaals 100 ml lauwwarm water toe aan het deeg en kneed verder.
- Kneed totdat je deeg hebt dat stevig is en niet plakt.
- Maak er bolletjes van 120 gram van en bewaar deze in boterhamzakjes. Het deeg dient even te rusten.
- Voeg vervolgens ongeveer 1,5L zonnebloemolie (of ander soort olie waarmee je graag frituurt) toe aan een pan en laat deze rustig warm worden.
- Pak een grote pan en verwarm daar de kilo honing in en voeg de 125 ml oranjebloesemwater er ook aan toe. Let erop dat het mengsel niet te heet hoeft te worden. Het dient alleen goed vloeibaar te zijn.
- Pak de deegroller erbij en rol een bolletje deeg plat tot je deeg ongeveer 1,5 mm dik is.
- Pak de stempel erbij en snijd vierkante vormpjes met 5 strepen erin. Deze vouw je tot een koekje. Op mijn Instagram pagina @xsaarofficial kun je een Reels video vinden waarin je duidelijk kunt zien hoe het koekje gevouwen wordt.
- Als de olie heet genoeg is frituur je de koekjes in de olie totdat ze aan beide kanten goed bruin zijn (ongeveer 2 a 3 minuten per kant). Haal ze vervolgens uit de olie (goed uit laten lekken!) en doe ze in de pan met honing en oranjebloesemwater.
- Laat de koekjes ongeveer 5 minuten in het honingmengsel rusten zodat de honing goed intrekt. Haal ze vervolgens uit de honing en laat ze uitleggen in een vergiet. Besprinkel de koekjes met geroosterde sesamzaadjes zodra je ze uit het honingmengsel haalt. Op deze manier blijven de sesamzaadjes goed plakken aan de koekjes.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie