september 30, 2022
Hebben we nog vleesliefhebbers in de building? Speciaal voor jullie (of jullie mannen, zoals in mijn geval) dit heerlijke recept 😍! Cagri wist me te vertellen dat dit het allerlekkerste vlees met rijstgerecht is dat ik ooit heb gemaakt 👀. En dat terwijl ik het supersimpel heb gehouden en niet te veel kruiden heb gebruikt. Het vlees en de gekarameliseerde groenten zijn hier namelijk de smaakmakers. Wanneer gaan jullie dit lekkers op tafel zetten?
Özbek Pilavi
Ingrediënten
- 2 el Olijfolie
- 3 el Zonnebloemolie
- 500 gram Lamsvlees In kleine blokjes gesneden
- 1 stuk Gele ui
- 2 stuks Wortel
- 5 teentjes Knoflook
- 300 gram Risottorijst
- 3 tl Komijnpoeder
- 3 tl Zout meer of minder naar smaak
- 1 tl Zwarte peper
- 20 gram Rozijnen Optioneel!
Instructies
- Snijd de wortels in dunne reepjes en de ui in halve maantjes.
- Verwarm alle olie in de pan en voeg daar het vlees aan toe. Bak het vlees aan alle kanten totdat het goudbruin is. Indien je rozijnen in je rijst wilt is dit het moment ze toe te voegen.
- Voeg nu de ui toe en bak deze mee totdat ook deze bruin begint te worden.
- Voeg dan de gesneden wortels toe en bak deze een paar minuten mee. Pel ondertussen de teentjes knoflook.
- Voeg nu de komijn, zwarte peper en 1,5 tl zout toe.
- Voeg nu 150 ml kokend water toe en de hele teentjes knoflook toe. Zet het vuur laag en de deksel op de pan en laat het vlees en de groenten voor 30 minuten pruttelen.
- Na 30 minuten haal je de deksel van de pan. Je zult zien dat de knoflook zacht is geworden. Roer deze goed door tot deze verspreid is in het groente en vlees mengsel.
- Was de rijst totdat het water niet meer troebel is.
- Verdeel nu de rijst over het vlees zonder te roeren! Je maakt als het ware een laagje rijst bovenop het vlees en de groenten.
- Verdeel 1,5 tl zout over de rijst en giet daar 350 ml heet water overheen.
- Zet de deksel op de pan en laat de rijst het water voor ongeveer 15 minuten opnemen. Denk eraan dat je vuur hier laag staat!
- Haal na die 15 minuten de deksel van de pan en maak met de bovenkant van je houten lepel (of spatel) wat gaten in de rijst. Zet vervolgens de deksel weer op de pan en laat de rijst verder stomen voor nog een 15 minuten.
- Zet vervolgens het vuur uit en laat nog eens 10 minuten nastomen.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie