Als kind was ik helemaal gek op rijstpudding, rijstevlaai of rijst met kaneel en suiker (who am I kidding, ik vind het nog steeds heerlijk!). De combinatie van rijst met zoetigheid was echt mijn favoriet. Mijn moeder haalde daarom weleens rijstepudding uit de supermarkt als toetje en daar genoot ik echt van! Toen ik ging verloven met mijn man (hij is Turks) genoot ik na jaaaaren weer eens van een lekkere rijstpudding. Wat bleek? Dit is een best standaard Turks toetje! In de Marokkaanse cultuur kennen wij dit toetje helemaal niet en het deed me echt denken aan mijn jeugd. Toen ik een keer met mijn schoonmoeder in de keuken stond en zag hoe makkelijk je dit eigenlijk zelf klaar kan maken was ik in shock. Waarom kochten wij dit vroeger altijd in de supermarkt? Met dit recept kan ook jij deze heerlijke rijstpudding zelf thuis maken. Hij is minder zoet dan in de winkel, dus mocht je echt een zoetekauw zijn dan kun je nog wat extra (vanille)suiker toevoegen. Enjoy!
Rijstpudding (Sutlac)
Ingrediënten
- 250 gram risotto rijst
- 1 liter melk
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
Garnering
- kaneel
Instructies
- Was de rijst goed onder de kraan.
- Giet de melk in de pan en roer goed door totdat het een beetje begint te koken.
- Voeg nu de gewassen rijst toe aan de melk. Blijf goed doorroeren totdat ook dit mengsel begint te koken.
- Voeg nu de kristal- en vanillesuiker toe en zet het vuur iets lager.
- Laat het mengsel minimaal 30 minuten op zacht vuur rustig doorkoken. Roer af en toe even door de pan. Let erop dat je de deksel niet op de pan doet.
- Giet de sutlac in kommetjes en laat ze afkoelen totdat ze koud genoeg zijn om de koelkast in te kunnen. Laat dan minimaal 2 uur rusten in de koeling.
- Strooi vlak voor het serveren een beetje kaneelpoeder over de pudding. Om het extra luxe te maken kun je de toetjes ook garneren met gestampte nootjes zoals walnoot, pistache of pecannoten.
Geef een reactie