Als er iets is waar ik echt van heb leren houden dan is het wel visbestilla. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als kind echt niets moest hebben van visbestilla. De kip-variant vond ik echt heerlijk! Helaas was de rest van mijn familie allemaal fan van visbestilla dus als er bij ons thuis bestilla werd gemaakt dan was het altijd vis. Toen ik wat ouder werd begon ik visbestilla steeds lekkerder te vinden en nu leef ik in een omgekeerde wereld! Ik vind kipbestilla te zwaar op de maag en ben daar niet meer zo’n fan van terwijl één van mijn favoriete Marokkaanse gerechten nu echt de visbestilla is. Samen met mijn moeder heb ik dit weekend daarom deze lekkere bestilla gemaakt en heb voor jullie het recept opgeschreven.
Wat vinden jullie lekkerder? Kip- of visbestilla?
Visbestilla
Ingrediënten
- 400 gram verse zalm
- 400 gram koolvis uit de diepvries
- 400 gram inktvis uit de diepvries
- 400 gram kabbeljauw
- 400 gram surimi flakes
- 700 gram gambas
- 2 stuks citroen
- 20 gram roomboter
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 stuk rode ui
- 1 stuk gele ui
- 5 teentjes knoflook
- 125 gram champignons optioneel
- 1,5 theelepels zout
- 1 eetlepel peperpuree pittig
- 1 theelepel zwarte peper
- 0,5 eetlepel paprikapoeder
- 1,5 theelepel chillivlokken
- 0,5 theelepel komijnpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 eetlepels verse peterselie fijngehakt
- 1 eetlepel verse koriander fijngehakt
- 700 gram filodeeg
- 50 gram roomboter
- 100 ml olijfolie
Instructies
- Indien je verse vis hebt gekocht: was deze goed in koud water en zorg ervoor dat ze graatvrij zijn.
- Snijd de vis in grove stukken. De inktvis kun je in ringen snijden.
- Doe de inktvisringen en de garnalen in een grote (wok)pan met water. Laat het water koken en voeg dan sap van een halve citroen toe. Laat dit ongeveer 10 minuutjes koken op middenhoog vuur. De garnalen krijgen dan een mooie roze kleur.
- Zet het vuur uit en haal de garnalen en de inktvis uit de pan. Gooi het water waarin deze vis heeft gekookt niet weg! Hier ga je nu de mihoen in doen (let op dat het vuur uit staat). Deze laat je ongeveer 10 minuutjes rusten totdat de mihoen genoeg water heeft opgenomen en zachte vermicelli is geworden.
- Pel iets meer dan de helft van de gekookte garnalen (de rest bewaar je voor de garnering) en snijd deze in kleine stukjes. Snijd ook de inktvisringen in kleine stukjes.
- Ondertussen heeft de mihoen als het goed is genoeg water opgenomen. Gooi de inhoud van de pan in een vergiet en laat alle extra water weglopen. Je hoeft de pan niet om te spoelen! Snijd of knip de gekookte mihoen in stukken. Zorg ervoor dat de stukken niet te klein zijn! Houd deze apart.
- Versnipper de rode en de gele ui en snijd ook de knoflook in fijne stukjes (of haal hem door een knoflookpers).
- Pak de grote (wok)pan er weer bij. Deze hoef je in de tussentijd niet om te spoelen!
- Voeg 20 gram boter, 3 eetlepels olijfolie, de ui en de knoflook toe aan de pan en laat ze kort bakken op middelhoog vuur.
- Voeg nu ook de eetlepel pittige peperpuree toe en bak deze ongeveer een minuutje mee.
- Voeg nu de kabbeljauw (in stukken) toe aan de pan. Laat deze ongeveer 2 minuten meebakken. Voeg tijdens het bakken ook alle kruiden toe.
- Voeg nu de zalm en de (inmiddels ontdooide) koolvis toe aan de pan en bak deze mee totdal alle vis gaar is. Voeg als laatste nog de ketjap manis en de sojasaus toe.
- Als alle vis gaar is haal je de inhoud van de pan door een zeef. Het water kun je bewaren (Tip: hier kun je heerlijke vissoep van maken!) en de inhoud van de zeef, alle vis, doe je weer terug in de pan. Hier voeg je nog de gesneden garnalen, inktvis, de surimi flakes en de sap van één citroen aan toe. Mix alles door elkaar op laag vuur totdat het één geheel wordt.
- Als je ervoor kiest om ook champignons aan de vulling toe te voegen kun je nu een kleine pan erbij pakken en hier de champignons in olijfolie in bakken. Zodra ze gaar zijn haal giet je al het vocht uit de pan en laat je de champignons afkoelen.
- Zet het vuur uit en voeg nu de gesneden/geknipte mihoen, de fijngehakte koriander en peterselie en eventueel de champignons aan toe. Mix dit allemaal goed door elkaar.
- Zodra de vulling van de bestilla is afgekoeld pak je het filodeeg erbij. Pak er ook een kommetje bij en doe daar 100 ml olijfolie en 25 gram roomboter in. Dit mengsel ga je gebruiken om het filodeeg in te vetten. Op mijn Instagram kun je een Reels video vinden waar wij je laten zien hoe wij het filodeeg snijden en de bestilla's vormen. Iedereen doet dit anders! Op YouTube kun je een heleboel (voor jou misschien makkelijkere) manieren vinden.
- De bestillas mogen ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden, boven onder).
- Grill de ongepelde gamba's kort in een pan met een eetlepel olijfolie. Je zou hier eventueel ook wat knoflook aan toe kunnen voegen.
- Garneer de bestilla met citroen en de ongepelde gegrilde garnalen.
Geef een reactie