augustus 11, 2021

Wat mij echt aan zomers in Marokko doet denken? Deze auberginedip, of zoals we hem in Marokko noemen: zaalouk! Dit bijgerecht werd letterlijk elke dag geserveerd naast het avondeten. Toen ik jong was at ik het eerlijk gezegd bijna nooit, het was namelijk niet perse mijn favoriet. Als er frietjes of ander lekkers op tafel lag zag je mij echt geen zaalouk eten. Nu geldt dus precies het omgekeerde! Ik ben echt dol op zaalouk en mis de zomers bij mijn oma in Marokko enorm. Herkennen jullie dit ook? Dat je vroeger iets eigenlijk helemaal niet lustte en er nu geen genoeg van kan krijgen? Ik ben zo benieuwd naar jullie “adult” favorites!
Zaalouk (auberginedip)
Ingrediënten
- 2 stuks aubergine
- 3 teentjes verse knoflook
- 3 stuks tomaten medium formaat
- 2 el olijfolie
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 2 el tomato frito
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl chillivlokken
- 1/2 tl zwarte peper
Instructies
- Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm. En zet deze (afgedekt) voor ongeveer 10 minuten in een bak met koud water en wat zout.
- Rasp de tomaten.
- Pak een pan (het liefst een snelkookpan) en voeg hier de olijfolie aan toe.
- Zet de aubergineblokjes in een vergiet en laat het water er goed uitlopen.
- Zodra er geen water meer druppelt uit de vergiet voeg je de aubergineblokjes toe aan de pan. Voeg hierna de geraspte tomaten, de geperste knoflookteentjes, alle kruiden en als laatste de fijngehakte peterselie toe aan de pan. Let op: NIET ROEREN!
- Zet de deksel op de pan en laat alles op medium/laag vuur koken totdat de aubergineblokjes zacht zijn. Dit is voor een snelkookpan ongeveer 5-8 minuten en voor een normale pan ongeveer 45 minuten (of langer). Je kunt tussendoor in de pan kijken maar denk eraan dat je niet roert!
- Zodra de aubergineblokjes goed zacht zijn ga je het mengsel wel roeren. Voeg vervolgens de tomato frito toe en bak nog even door totdat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn.
- Deze zaalouk is zowel warm als koud heerlijk met wat vers (Marokkaans of Turks) brood, stokbrood of heerlijke gegrilde pitabroodjes. Eet smakelijk!
Geef een reactie